+36 30 681 6204 biokor@biokor.hu

1089 Budapest, Bláthy Ottó u. 41.

Laboratórium

Használatbavételi engedélyhez szükséges ivóvíz vizsgálatok 

Újonnan nyitó büfé, étterem, konyha, fodrászüzlet, stb. létesítmények esetében a hatóság kötelezően előírja az ivóvíz bevizsgálását. Az 5/2023 (I.12.) Kormányrendelet alapján negatív vízminta eredményéről szóló vizsgálati jegyzőkönyv benyújtását várják az üzemeltetőktől a használatbavételi engedélyhez.

Nemcsak a közösségi ellátást biztosító üzletek esetében szükséges az ivóvizet bevizsgáltatni. Hitel ügyintézés esetén, ha a telkünkön lévő fúrt / ásott kutat akarjuk ivóvízként használni, akkor a hatóság előírja a kútvíz laboratóriumi vizsgálatát is.

Ivóvíz vizsgálatok

Az ivóvíz vizsgálatok Magyarországon az Európai Uniós szabályozást követve történnek. A vizsgálatokat önellenőrző laboratóriumok és hatósági laboratóriumok egyaránt végzik, bakteriológiai és kémiai komponensek mérésével.

Az 5/2023 (I.12.) rendelet parametrikus értékeket és határértékeket állapít meg:

  • „parametrikus érték: az ivóvízben jelen lévő kémiai, biológiai és radioaktív anyagok, valamint fizikai jellemzők értéke, amely felett vizsgálni és mérlegelni szükséges, hogy ezeknek az anyagoknak, valamint fizikai jellemzőknek az ivóvízben való jelenléte kockázatot jelent-e az emberi egészségre nézve”;
  • „határérték: az a parametrikus érték, amely felett mérlegelés nélkül korrekciós intézkedést kell tenni”.

Bármilyen érték, ha meghaladja a parametrikus értékeket vagy a határértékeket, a használatba vételi engedély benyújtásához nem használható. Ilyen esetben addig kell a beavatkozásokat (pl. hypos fertőtlenítés, mosatás) végezni, ameddig megfelelő eredményt nem kapunk. A megfelelő eredményű vizsgálatot fogadja el a hatóság a nyitáshoz.

Milyen vizsgálatok szükségesek?

Bakteriológiai vizsgálat

Vezetékes ivóvíz esetén elegendő a bakteriológiai vizsgálat, amely során indikátor vízminőség jellemző baktériumokat mutatnak ki a laboratóriumok. Az ún. telepszám baktériumok az ivóvízben előforduló, szerves anyagot fogyasztó mikroorganizmusok összessége, ezek normál körülmények között jelen vannak az ivóvízben.

Magas számuk hálózati utószaporulat eredménye, de indikálhatnak technológiai / fertőtlenítési problémát, biofilmek kialakulását, illetve nem megfelelő anyagú szerkezetek beépítése miatt vagy tápanyag kioldódás miatt is tudnak szaporodni.

Többségük ártalmatlan környezeti baktérium, de íz- és szagproblémát tudnak okozni, illetve kórokozók is tudnak növekedni ilyen körülmények között, amelyek főként legyengült immunrendszerű egyének megbetegedését okozhatják.

Szennyeződést mutató baktériumok vizsgálata

A vizsgálandó paraméterek másik csoportja a fekális szennyeződést mutató baktériumok.

Ilyen az E. coli és az Enterococcus. Vizsgálatuk azért fontos, mert akut fekális szennyeződést mutatnak, szennyvíz eredetű mikrobák, kórokozók előfordulására utalnak. Ha egy minta vizsgálata pozitív, az fertőzésveszélyre utal. Hazai ivóvízhálózatokban lokálisan, esetileg fordulnak elő.

A coliform baktériumok széles gyűjtőcsoportja a baktériumoknak, az ivóvíz esetében általános szennyezettségre utaló baktériumokat foglal magában, lehetnek közöttük fekális eredetűek is. A Pseudomonas aeruginosa baktérium a környezetben széles körben elterjedt, az ivóvíz hálózatba a nyersvízből tud bekerülni, de a pangó víz, a biofilmek szintén kedveznek elszaporodásának.

Ez a baktérium preferálja a hálózatba épített szűrőket, így otthoni vízszűrők, víztisztító berendezések esetén is ügyelni kell a rendszeres karbantartásra, szűrőcserére. Ún. opportunista kórokozó, ami azt jelenti, hogy egészséges szervezetre ivóvízzel elfogyasztva jellemzően nem veszélyes, azonban legyengült immunrendszerű egyéneknél különböző fertőzéseket okoz.

Amikor a használatbavételi engedélyhez megrendeli a laboratóriumi vizsgálatot, akkor 6 paraméteres, ún. részletes bakteriológiai vizsgálat elvégzésére van tehát szükség.

Miben különbözik a kútvíz vizsgálat?

A kútvíz bevizsgálása során nem elegendő az ivóvíz bakteriológiai vizsgálata, hanem szükséges általános kémiai vizsgálatot is végezni. Szemben a vezetékes ivóvízzel, a fúrt / ásott kutak vize tartalmazhat egészséget veszélyeztető kémiai anyagokat.

A kutak mélysége alapvetően befolyásolja a vízminőséget, de a szennyeződések származhatnak felszíni szennyeződésből vagy akár maga a tulajdonos által folytatott tevékenységből.

Annak ellenére, hogy kútvizet vizsgálunk, mivel emberi fogyasztás a cél, ezért a laboratóriumok ivóvízként, az 5/2023 (I.12.) rendelet szerint végzik az analíziseket.

Leggyakrabban fekális eredetű baktériumok és a mezőgazdasági tevékenységre visszavezethető nitrátion miatt esnek a kútvizek kifogásoltság alá. A fekális eredetű baktériumok hányással, hasmenéssel járó megbetegedéseket okoznak, a magas nitrát tartalom pedig főként kisgyermekeknél okoz egészéghatást, az ún. kék-kórt.

A mezőgazdasági tevékenység nemcsak a nitrát szintjére van hatással, hanem a növényvédő szerek szintjét is megemelhetik, így szükségessé válhat az ilyen irányú kémiai vizsgálatok elvégzése is.

A használatbavételi engedélyhez helyszíni mérések, bakteriológiai mérések és általános / indikátor vízminőség mérések szükségesek.

A mintavételt és a vizsgálatokat a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH által) akkreditált laboratóriumnak kell végeznie hatósági ügyintézés esetén, mind ivóvíz, mind kútvíz bevizsgáláskor, a mi laborunk is megfelel minden előírásnak.